Kleuren

K

Kleuren roepen emotie op. Dat kan zowel positief als negatief zijn. Als je de kernwaarden van jouw bedrijf in kaart hebt gebracht is de volgende stap het kiezen van de juiste kleuren voor jouw huisstijl. Kleuren die jouw merk en kernwaarden krachtig positioneren. Voor het kiezen van de juiste kleuren is het belangrijk om de positieve en negatieve eigenschappen van een kleur te kennen. Zo staat bijvoorbeeld rood voor energie en kracht, maar ook voor gevaar en opdringen. Hoe een kleur over komt heeft te maken met de context waarin de kleur is gebruikt, maar ook met de stemming van iemand.

Kleursystemen
Er zijn verschillende kleursystemen waaruit je kunt kiezen zoals PMS, Full colour, RGB, Hexa en RAL.Maar wanneer gebruik je nu welk kleursysteem?

PMS (Pantone Matching System)
PMS kleuren oftewel Pantone kleuren is een werelwijd bekend systeem van kleuren, waarbij iedere kleur of tint zijn eigen unieke nummer heeft. Met dit system zal waar je je drukwerk ook laat drukken, de kleur altijd hetzelfde zijn. PMS kleuren zijn onder te verdelen in Uncoated en Coated. De Uncoated kleuren zijn kleuren die op mat en ongestreken papier worden gedrukt. De coated kleuren zijn voor glad gestreken papier. PMS kleuren gebruik je voor het maken van een logo, briefpapier, enveloppen en visitekaartjes.

FC (Full colour)
Full colour kleuren zijn opgebouwd uit 4 kleuren namelijk Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Ook wel CMYK kleuren genoemd. Elke kleur wordt opgebouwd uit een percentage van deze 4 kleuren. CMYK gebruik je voor al je full colour drukwerk zoals folders, brochures, leaflets, mailingen etc.

RGB (Rood, Groen, Blauw)
RGB kleuren zijn opgebouwd uit de kleuren Rood, Groen en Blauw en zijn bedoeld voor digitale presentaties. Hierbij kun je denken aan Website, Powerpoint, emailingen etc.

Hexa (Hexadecimaal)
Dit kleurensysteem is net als RGB bedoeld voor digitale presentaties. De hexa kleuren zijn opgebouwd met het teken # gevolgd door een reeks getallen en de letter F. Hexa kleuren worden gebruikt voor met name de opbouw van en website.

RAL (ReichsAusschuss für Lieferbedingungen)
RAL kleuren hebben net als PMS kleuren ieder een eigen unieke kleurcode. Dit kleurensysteem is bedoeld voor verf en belettering van bijvoorbeeld een auto of bedrijfswagen, bewegwijzeringsborden, signing voor op het pand etc.

Wil je meer weten over de betekenis van kleuren, vraag dan de GRATIS kleureninspiratie kaart aan via info@mbleem.nl. Succes!

Post A Comment